duminică, 26 august 2012

Mircea Eliade - India, Nopti la Serampore, Secretul Doctorului Honigberger



Mircea Eliade a fost inca de cand am citit Maytreyi si La Tiganci, unul dintre scriitorii mei preferati. Insa citind India, Nopti la Serampore si Secretul doctorului Honigberger am facut o mica pasiune pentru opera lui!
Despre carte nu pot spune decat ca m-a fascinat... Nu atat India, cat mai mult celelalte doua titluri, sunt efectiv superbe. Modul in care este tesut firul povestii e facut sa te tina cu ochii "lipiti" de paginile cartii. Lasand asta la o parte, cartea m-a facut sa ma gandesc daca intr-adevar e fictiune sau realitate ceea ce spune autorul. Mai mult decat atat, m-a facut chiar sa bat strazile Bucurestiului Vechi in cautarea casei doctorului Honigberger. In rest, nota editorilor legata de emailul misterios, a fost cea care a pus un val in plus de mister asupra paginilor. 
Nu pot decat sa va recomand sa va lasati imaginatia sa isi faca de cap, strabatand India si ale ei nopti magice, cat si Bucurestii din anii '30, cu ale lor mistere nerezolvate!

Randuri de pe coperta:

"Sunt reunite aici, pentru prima oara, doua tipuri de texte scrise de Mircea Eliade despre India: note de calatorie si nuvele. Desi structural diferite - primele sunt observatii "realiste", iar celelalte povestiri "fantastice" - ele marturisesc la fel de intens fascinatia resimtita de scriitorul roman intr-o lume fundamental diferita. El o privea dinauntrul si din afara ei, o privea si o imagina in acelasi timp, intalnea in realitate oamenii si vechea ei cultura, dar traia simultan si intamplarile fictive ale altora, precum o alta fascinatie profunda, aceea a unui Honigberger recreat mitic desi existent istoric. Eliade a trait India si a fost trait de India. La fel ca Romania. 
Cele doua imagini ale Indiei, precum si cele - similare - ale Romaniei, l-au urmarit toata viata si s-au reflectat la nesfarsit unele intr-altele pentru ca din  ele si-au tesut analiza lucida si inconstientul mitic savantul si scriitorul Mircea Eliade." (Sorin ALexandru)

Cartea poate fi achizitionata AICI la pretul de numai 18 lei.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Online Project management