duminică, 29 iulie 2012

Peter Drucker - Despre decizie si eficacitate


Cand am pus mana pe aceasta carte, nu am stiut ce sa cred. Am avut senzatia initial ca este doar pentru manageri si ca este destul de plictisitoare. Surpriza insa! Nu a fost chiar asa. Am citit-o numai cu marker-ul in mana, caci aproape pe fiecare pagina gaseam ceva interesant, o fraza, un cuvant, o expresie care sa ma ajute fie in viata in general, sau in activitatea pe care o desfasor. Ce sa spun, Peter Drucker vorbeste in ea despre eficacitatea factorilor de raspundere in esenta. Cand auzi cuvantul asta - factor de raspundere - te gandesti ca este vorba doar despre manageri, directori si/sau persoane foarte influente. Ei bine, nu. Sugestiile si recomandarile lui Drucker sunt valabile pentru oricine vrea sa fie stapan pe timpul lui, si sa fie bine organizat in tot ceea ce priveste viata lui si relatiile cu cei din jur. 
Cu totii stim ca timpul e o resursa extrem de limitata, drept urmare stim ca trebuie sa-l gestionam corect caci altfel il pierdem pentru totdeauna. Eu personal am inceput sa-mi organizez ceva mai bine timpul in urma lecturii acestei carti, asadar o recomand cu drag oricui vrea solutii in acest sens. 

Pe coperta din spate:

"The Effective Executive

Peter Drucker sustine ca pentru a fi eficace nu este suficient sa fii inteligent sau sa muncesti din greu; trebuie sa fii in stare sa faci anumite lucruri, care sunt trecute in revista, explicate si exemplificate in paginile acestei carti. Ele nu sunt aptitudini innascute; niciunul dintre oamenii cu functii de raspundere cu care Drucker s-a intalnit nu s-a dovedit nascut eficace. Toti au parcurs un proces de invatare, demonstrand ca eficacitatea poate si trebuie sa fie invatata. Un manager eficace este acela care isi poate imbina cunostintele cu inteligenta si cu imaginatia.
Invatandu-ne cum sa invatam, autorul ne arata pasii obligatorii spre eficacitate: a) organizarea timpului; b) concentrarea asupra contributiei proprii la activitatea organizatiei (in aceasta etapa, liderul isi impune sa analizeze fisa postului, activitatea sa in institutia care-l plateste si contributia pe care ar trebui sa o aiba); c) identificarea modului de valorificare a punctelor forte, pentru obtinerea unui efect maxim (armonizarea scopului individual cu nevoile organizatiei); d) stabilirea corecta a prioritatilor; e) combinarea tuturor atributelor mentionate cu un proces decizional eficace."

Pasajul meu favorit din carte:

"Timpul este si o resursa unica. Dintre toate celelalte resurse importante, banii exista de fapt din belsug (...). Insa nimeni nu poate inchiria, angaja, cumpara sau obtine intr-un mod oarecare mai mult timp. 
Oferta de timp este complet inelastica. Indiferent cat de mare e cererea, oferta nu creste. Pentru el nu exista nici pret si nici o curba a utilitatii marginale. Mai mult, timpul este pe deplin perisabil si nu poate fi stocat. De aceea timpul este intotdeauna prea putin. 
Timpul este de neinlocuit. Orice lucru cere timp. Aceasta este singura conditie cu adevarat universala. Orice activitate are loc in timp si consuma timp.
Nimic nu-i distinge poate pe factorii de raspundere eficace precum grija lor pentru timp. 
Omul nu este inzestrat corespunzator pentru a-si organiza bine timpul. Asadar, daca ne bazam pe propria memorie, nu vom stii cat timp a trecut.
Oamenii consuma timp. Iar majoritatea il irosesc."

Ce sa mai zic decat ca pe o scara de la 1 la 10 as acorda 9 acestei carti. Recomand cu caldura lectura ei celor care au probleme in a fi eficienti! 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Online Project management