vineri, 4 septembrie 2015

Arthur C. Bohart & Leslie S. Greenberg - Empatia in psihoterapie (Nu doar pt psihoterapeuti)Cartea asta...a fost un joc de noroc. Putea sa fie de ajutor pt scopul meu sau pur si simplu sa fie o teorie pura si un timp (mult) pierdut. 
Din fericire a fost prima varianta!
Ce mi-a placut foarte mult a fost ca am avut de invatat atat din punct de vedere teoretic ce inseamna empatia (putem spune ca este efectiv un studiu al empatiei), cat si practic, cum sa aplici. 
E interesanta, iar pentru cei dintre voi care nu au bune abilitati pe directia asta (persoanele de fata incluse), merita citita.

Cateva fraze ce mi-au placut:

* Empatia "dizolva alienarea" si il ajuta pe beneficiar sa se simta valorizat, protejat, acceptat ca fiind persoana care este el. 

* Cand cineva te intreaba "Cum te simti?", cand un individ pune o astfel de intrebare, este el insusi preocupat de ea. Si asta iti da un sentiment de siguranta. 

*Oamenii se descopera si se creeaza simultan in fiecare moment

* Freud face referire la empatie de 15 ori in opera lui si o considera a fi esentiala in procesul terapeutic

* EMPATIA se refera la capacitatea de a patrunde intr-o experienta sau de a intelege lucruri sau sentimente din afara propriei persoane (Oxford English Dictionary)

* Oamenii nu ajung sa fie impreuna pentru a da si a lua, sau pentru a face schimb de dependente. Ei creeaza relatii la care contribuie reciproc si in care cresc impreuna.

* Prin empatie se produce integrarea

Prin aceasta ultima fraza vreau sa subliniez putin si situatia legata de refugiatii politici pe care urmeaza sa-i primim. Putina empatie poate nu strica. 

Cartea poate fi gasita AICI, cu pretul de 47 lei.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Online Project management