sâmbătă, 11 februarie 2012

Hip-Hop-ul anilor '90 din Romania

B.U.G. Mafia si Loredana

Mi-am adus aminte de "renasterea" mea muzicala, zilele trecute, cand am pus playlistul cu muzica romaneasca buna. Aveam in el o multime de melodii din repertoriul B.U.G. Mafia, Marijuana, La Familia (atunci cand faceau muzica nu tampenii), Parazitii si Morometzii. Cam asta insemna Hip-Hop in Romania din '93 incoace. E adevarat ca eu am descoperit toate astea prin 2000, cand scoteam si eu nasul in lume (pe la 13 ani), si cand prin cartierul meu (in care baietasii stateau seara si faceau rime, se bateau, si faceau alte chestii ilegale si cool, iar fetele smechere ii insoteau) se auzeau beat-urile si rimele de la etajul patru (la care ma aflam eu). 
Insa lasand astea la o parte, atunci am inceput sa iubesc Hip-Hop-ul si Rap-ul, si am inceput sa aud mai mult decat simple vorbe, am auzit sa aud beat-uri, muzica, rime, sound...Am inceput sa simt muzica! "Mafiotii" au fost prima mea iubire in sens muzical, si pornind de la albumul "Intotdeauna pentru Totdeauna", am mers backwards si am luat la ascultat cam tot ce au facut ei. Tin minte si acum cum cumparam la negru casetele (da atunci erau casete, inca nu aveam cd player) contrafacute din piata cu echivalentul a 10 lei din ziua de azi, greu adunati din restul ramas de la diverse cumparaturi (da, nu ii primeam doar pe ochi frumosi asa cum ii primesc copiii din ziua de azi), si cum le ascultam pe ascuns, iar apoi le ascundeam de mama ca sa nu mi le arunce (detesta muzica asta). 
Printre melodiile lor, se aflau si diverse colaborari, astfel ca am aflat si de Parazitii, apoi de La Familia. Am inceput sa ascult si albumele lor, ajungand asa la Marijuana, si ulterior, nu mai stiu in ce context, la Morometzii.

Dupa cum scrie si in poza, Parazitii

Marijuana

Morometzii

La Familia - formula clasica

Hip-Hop-ul (si in speta Mafia) m-a tinut cu mintea limpede in momente de restriste din viata mea, momente in care vroiam sa fug de acasa, in care adolescenta isi spunea cuvantul, si sincer, din muzica asta am invatat cum sa fiu isteata...Street smart, cum s-ar spune.
Dar nu va mai retin cu amintirile mele, si va las sa va "clatiti" auzul cu o mica bucatica din trecutul muzicii romanesti (si sincer, din vremea cand se facea muzica, nu playback si totul computerizat, si din vremea cand aceasta venea din suflet, nu numai din dorinta de a face bani).









B.U.G. Mafia - Reprezint strada (Nu am gasit-o pe Youtube, si nu puteam s-o sar).




















Da, stiu sunt destul de multe dintr-o data, dar...nu m-am putut abtine (si asta e doar o selectie, ar fi fost mult mai multe altfel)! Nu cred ca exista cineva care sa nu gaseasca nimic care sa-i placa la nici o melodie, negativul sau vreun vers care i se potriveste in vreun fel, care e funny sau pur si simplu bine gandit! Enjoy my first love...:)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Online Project management