sâmbătă, 7 aprilie 2012

Detachment (2011)


Sincer, nu cred ca am suficiente cuvinte ca sa descriu multitudinea de sentimente si ganduri pe care mi le-a trezit acest film. Cred ca exprima realitatea zilelor noastre intr-o maniera atat de directa incat e aproape cruda. E...genial. Si nu exagerez cand o spun. M-am uitat cu o oarecare sfiala la el, desi actorii sunt de un mare calibru, caci mi s-a parut ca abordeaza viata plictisitoare a unui profesor suplinitor initial. 
Mare mi-a fost surpriza cand am descoperit complexitatea cu care filmul analizeaza diverse caractere, momente din viata, trairi si scoate la suprafata intr-un mod subtil dar suficient de clar drama ce se petrece in sistemul de invatamant actual. 
E adevarat ca poate in Romania lucrurile nu sunt chiar la acel nivel, insa consider ca nu sunt nici departe de a ajunge exact in acelai punct.

Practic, este vorba despre o scoala absolut obisnuita din America. Henry Barthes (Adrien Brody), ajunge sa suplineasca pentru 3 saptamani unul dintre profesorii de acolo. Prin ochii lui, regizorul (Tony Kaye) expune intr-un mod atat de natural dar in acelasi timp dureros de realist, viata elevilor si a profesorilor de azi. Lipsa de implicare a parintilor, exasperarea profesorilor (unii ajung aproape de nebunie, altii sunt deprimati, altii iau pastile ca sa faca fata) si culminand cu dereglarile comportamentale si de ce nu, chiar mentale, ale adolescentilor, ajung la un nivel usor exagerat. Ce e ciudat insa e ca recunosti in respectivele situatii starea actuala a lucrurilor, si nu poti contrazice povestea. Ramai contrariat de inconstienta crasa a celor ce se fac responsabili de aducerea pe lume a unor copii. Si ajungi la concluzia la care face trimitere si filmul: ar trebui data o lege prin care cei ce vor sa procreeze sa fie supusi unor teste stricte si pusa o taxa per copil, care sa te faca sa te gandesti de 20 de ori inainte de a duce la bun sfarsit actul.

Oricum, raman profund impactata de modul in care filmul este realizat, si cu parere de rau ca nu pot transmite poate suficient de clar si de bine cat de importanta consider vizualizarea lui. Pe bune! O drama absolut concludenta pentru degradarea inceata dar sigura a sistemului de invatamant (si nu din cauza profesorilor), a educatiei si implicit a valorilor umane si in cele din urma a vietilor urmatoarelor generatii...

Printre actori se numara si Marcia Gay Harden, Lucy Liu, Blythe Danner si altii la fel de OK. Distributia este mai mult decat decenta. Pe o scara de la 1 la 10 as nota filmul cu 9,7! 




Trailer:



Filmul poate fi vazut online AICI.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Online Project management