luni, 30 aprilie 2012

Junii Brasovului 2012

Inainte de a incepe spectacolul

Junii Brasoveni...Una dintre sarbatorile mele preferate. Desi nu este o sarbatoare propriu-zisa (nu e trecuta in calendar), este o traditie pastrata de zeci de ani in zona Brasovului. 
In prima duminica dupa Pasti, junii din diferitele grupuri din jurul Brasovului, se aduna pentru a defila pe un traseu bine definit prin Centrul Vechi, urmand a se opri sus pe munte la Pietrele lui Solomon, si a continua cu obiceiuri precum aruncatul buzduganului si dansurile populare bine cunoscute de tot romanul. 

Fanfara Militara


Pe mine insa ceea ce ma misca cel mai mult este acea defilare, cu niste superbe exemplare de cai, cu costumele lor deosebite si lucrate cu foarte multa migala, pastrate in conditii excelente de-a lungul anilor. Imi mai place si atmosfera creata de acestia, cand striga "Hristos a inviat" si toata lumea adunata (atat brasoveni cat si turisti) raspunde in cor: "Adevarat a inviat". Lumina din ochii copiilor atunci cand vad spectacolul ecvestru oferit. Caldura din sufletul meu, atunci cand ma aflu in centrul acestei traditii atat de frumoasa.  In final, ma uimeste mereu modul in care caii se dau efectiv in spectacol, parca ar stii ca sunt frumosi, sunt admirati si trebuie sa dea ceva din asta inapoi multimii adunate.


Junii sunt impartiti in cateva grupuri bine definite, si trecerea se face exact in ordinea aceasta: Junii Tineri, Junii Batrani, Junii Curcani, Junii Dorobanti, Junii Brasovecheni, Junii Rosiori si Junii Albiori.


Junii Tineri sunt intemeietorii obiceiului, si sunt vechea ceata a feciorilor, atributul de "tanar" li s-a alaturat pentru a desemna deosebirea intre cei necasatoriti, care prin casatorie erau obligati sa iasa din randurile companiei. 


Junii Batrani (cu toate ca este o nepotrivire), au aparut datorita necesitatii de a ingrosa randurile celor ce luptau pentru apararea tinutului. Membrii acestei organizatii sunt barbati casatoriti din zona "Pe Tocile".


Junii Curcani, al caror nume provine de la compania acoperita de glorie in razboiul pentru Independenta de la 1877, al Romaniei. Costumul acestora a devenit un simbol.


Junii Dorobanti au functionat impreuna cu Junii Curcani pana la 1879. Costumul este asemanator cu al Junilor Curcani, deosebirea fiind ca Dorobantii poarta caciula sura, model Mihai Viteazul, pe care apare stema Tarii Romanesti.


Junii Brasovecheni sunt o imitatie a Junilor Batrani, atat in protocolul organizarii cat si in port, cu deosebirea ca in loc de palarii poarta caciula simpla turcana cu "tugui".Junii Rosiori sunt a doua companie care prin costum si onomastica aminteste de Razboiul pentru Independenta de la 1877. Acestia poarta costumul cel mai pitoresc: camasa le este bogat brodata cu motive populare, si suta sau chiar mii de paiete din argint aurit, incinsa cu "serpar" cusut cu margele si fluturi aurii.

Unul dintre cei mai tari juni - probabil in varsta de 4 ani!

Junii Albiori numiti din vechime "ai albi", deoarece costumul lor era alcatuit din vesminte albe. Sunt constituiti in marea lor majoritate din breslele macelarilor si negustorilor. Costumul lor difera de cel al Junilor Tineri si Batrani prin camasile de panza alba, scoase in afara, lungi pana la genunchi si largi, in 12 clini, impodobite cu fluturi aurii si broderii in motive romanesti.

Absolut demential pustiul acesta - A facut spectacol in adevaratul sens al cuvantului.

Inainte de defilare, fanfara militara deschide traseul. Totul dureaza in jur de o ora. Eu recomand cu mare drag sa mergeti sa vedeti macar odata Junii Brasoveni, caci merita! Asta cu atat mai mult daca va place zona Brasovului. Ar trebui sa mentionez insa ca daca vremea este potrivnica Junii se amana pentru urmatoarea duminica. 

* Pozele nu au o ordine anume, nu sunt asezate in functie de grupuri. Mai multe puteti vedea mai jos:Si noi, cei 4 fantastici care am fost acolo...:)

Bitu si Alex

Jinx la a doua participare din viata lui

Me, Jinx and Sis

Cei trei iezi cucuieti :)

Si ca sa va faceti o idee de o parte din oamenii care s-au adunat sa vada defilarea:

Crowd
 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Online Project management