marți, 30 octombrie 2012
Echilibru
16:20:00
GeminiGirl
No comments
Tema propusa de TMI pentru etapa 12 din concursul Superblog mi se pare una din cele mai interesante pana acum. Asta si pentru ca voi vorbi din perspectiva liberului intreprinzator. Tema se refera la echilibrul dintre viata job si viata extraprofesionala.
Sincer, daca este sa vorbim strict despre un job full-time, e nevoie de multa disciplina si organizare corecta a timpului pentru a avea un echilibru cat de cat stabil intre cele doua relatii (cea profesionala si cea personala). Insa pentru a vorbi din propria perspectiva, pot spune ca e mult mai usor sa obtii acest echilibru daca esti propriul sef si daca dispui de timpul tau asa cum iti doresti (sau mai corect spus planifici). Da, este nevoie de multa disciplina si organizare si in acest caz, poate chiar intr-o masura mai mare decat la job, dar avantajele merita efortul.
Cred cu sinceritate ca a fii liber intreprinzator si/sau a avea propria afacere/activitate este o solutie mult mai viabila pe termen lung, pentru a putea sa te bucuri atat de rasplata muncii tale, cat si de relatii frumoase cu familia si prietenii. De ce? Pentru ca nimeni nu iti impune cat sa muncesti, daca vorbim despre servici. O situatie pe care o intalnesc des la persoanele cu care lucrez este ca sunt mereu lipsite de timp liber pentru ele/familie/prieteni/iubit etc. Si desi au un job care le place, detesta sa fie nevoite de exemplu sa stea peste program mereu, fara a fi insa rasplatite pe masura. Pe cand atunci cand esti la carma propriei activitati, tu decizi. Atat cat lucrezi, cat si cum iti planifici orele in asa fel incat sa-ti ramana suficient timp sa ajungi la dentist de exemplu (ultimul lucru pe care l-am intalnit a fost o situatie in care persoana nu reusise sa ajunga la dentist de 6 luni, desi avea nevoie urgenta, caci nu a reusit sa plece niciodata de la munca la timp). Uneori, fie ca esti angajat sau intreprinzator, trebuie sa inveti sa spui NU, atunci cand e cazul. Chiar si sefului sau persoanelor cu care colaborezi. Daca argumentele sunt clare si expuse intr-un mod logic si ferm, cu siguranta nu se va supara nimeni.
Nu e suficient sa fii mereu ocupat, ci mai degraba e util sa fii ocupat dar eficient cu timpul tau. Focusul conteaza de asemenea. Ar fi important de exemplu pentru timpul petrecut cu familia sa nu fii mereu cu capul la munca, sa iei micul dejun comunicand si acordand atentie persoanei sau persoanelor de langa tine, nu gandindu-te la ce ai de facut in ziua respectiva. In momentul in care ai ajuns la birou, sa fii concentrat pe ceea ce ai de facut acolo, nu pe cum e stabilit programul cinei de acasa. De aici vine echilibrul.
E nevoie si de timp pentru a te bucura de lucurile pentru care ai muncit. E nevoie si de zile libere in care mintea sa-ti fie relaxata si sa nu te gandesti la acel proiect ce a ramas neterminat. Dar in acelasi timp e necesar sa fii suficient de focusat si eficient incat la finalul zilei de munca sa pleci usurat de faptul ca ai indeplinit toate task-urile pe care le aveai de indeplinit si sa te bucuri de ceea ce te asteapta in afara programului, fie ca e vorba de un party sau o cina in oras cu persoana iubita.
Si fiecare mica reusita si fiecare mica schimbare va duce la mari castiguri atat pe plan personal cat si pe plan profesional! E nevoie doar de disciplina, comunicare si management corect al timpului. E deja bine cunoscut faptul ca pentru a se simti impliniti oamenii au nevoie de o munca sa-i satisfaca profesional si iubire din partea familiei si prietenilor pentru a-i satisface pe plan personal. Daca ceva ne afecteaza munca, ne va afecta si viata personala, daca ceva ne afecteaza viata personala, ne va afecta si viata profesionala mai devreme sau mai tarziu. Viata trebuie sa fie echilibrata, sa muncesti mult dar si sa te distrezi mult. Dezechilibrul poate costa mai mult decat "costa" echilibrul. Neglijarea unuia sau a mai multor domenii din viata noastra ne poate costa familia sau jobul.
Un alt lucru ce tine de viata extraprofesionala ce poate fi afectat daca nu gasim un echilibru, este sanatatea noastra. Corpul e un templu si singurul loc in care ne traim viata constant. Daca munca ne acapareaza total si nu reusim sa avem grija de sanatatea noastra (necesita sub o forma sau alta timp), mai devreme sau mai tarziu corpul nu ne va mai ajuta sa performam cum trebuie (nici la job nici acasa).
Se stie de exemplu ca cu cat faci mai multe exercitii fizice, cu atat ai nevoie de mai putin somn pentru a te simti odihnit, drept urmare iti ramane mai mult timp sa petreci cu familia dimineata/seara. De asemenea, totul in viata noastra e afectat de celelalte aspecte, totul conteaza. Cum iti tratezi copiii va ajunge sa fie modul in care iti tratezi clientii de exemplu. Asadar, e important sa punem pe primul loc in prioritatile noastre doua lucruri esentiale (nu doar unul): munca si familia/prietenii.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu